Quote:
Originally Posted by Reaper Kustoms
is lak op thinnerbasis ook 2k? ik dacht van niet of wel?
|
Het verschil tussen 1K, 2K, basislak, unilak, blanke lak, etc
1K (bv thermoplasten, TP`s, spuitbusverf)
Deze soorten verf bestaan uit vaste delen en pigmenten die opgelost zijn in een oplosmiddel, vrijwel altijd een thinner. Deze worden verspoten op het object en de oplosmiddelen zullen verdampen, waardoor de lak DROOG wordt (fysische droging). De oude 1K`s werden er dik opgebaggerd voor laagdikte, daarna op glans gepoetst.
2K
Dit is inweze elk soort verf die aangemaakt dient te worden met een verharder, dit kan zowel unilak, blanke lak, vloercoating, primer, etc zijn. 2 komponenten, stammateriaal (verf) + verharder
Deze mix wordt verdund met een oplosmiddel (water bij watergedragen, thinner bij acrylbasis bv) zodat het makkelijk te verwerken is en na het verspuiten zal deze laag DROGEN door verdamping van de oplosmiddelen, daarna UITHARDEN door de chemische reactie van de harder met het stammateriaal (chemische droging).
Zo kan je een 1K primer hebben, die geschikt is voor overspuiting met een 2K lak, je kan ook een 2K primer zetten met daarover een 1K lak, wat bv weer niet wil is een thermoplast aflak overspuiten met een 2K, die zal utieindelijk knappen door de zachtere onderlaag (1K) die gevoeliger is voor temperatuurschommelingen.
Een 2K unilak is een dekkende solid kleur, je ziet het vooral op bedrijfswagens, werkvoertuigen, goedkope personenautos, dit is kleur waarbij de blanke lak, de verharder, de verdunners, in 1 mix 2laags of 1laags is gespoten.
Een basislak is puur een mix van pigmenten, gemixed met een oplosmiddel dat meteen verdampt na het verspuiten. Dit kan zowel een solid kleur zijn, als een metallic, pearl, etc. Er zal een dun laagje overblijven na het spuiten dat in enkele minuten droog is als je conventionele hebt. Deze soort lak zal afgelakt moeten worden met een blanke lak, omdat deze laag niet genoeg laagdikte heeft en geen verharders.
De reden dat dit gebeurd, is omdat metallics fijn verneveld dienen te worden, de laag zou nooit invloeien zoals een blanke lak. Tevens zijn er wel 1K metallics die in de 70s uitkwamen, maar die hebben niet de diepte die een basislak/blanke lak geeft en enkele metallics steken dan ook door de laag en kunnen oxideren of andere lakfouten geven.