25-09-2005, 17:07
|
|
Volksforum Aandeelhouder - Pedalwanne
|
|
Join Date: Feb 2004
Posts: 11,016
|
|
Porsche en Volkswagen
STUTTGART - Autobouwer Porsche wil instappen bij Volkswagen. Het bedrijf uit Stuttgart maakte zondag bekend dat het met "ongeveer 20 procent van het stemgerechtigde kapitaal wil deelnemen in Volkswagen in Wolfsburg".
Porsche heeft de stap gezet omdat beide fabrikanten al intensieve relaties onderhouden waar het gaat om ontwikkeling en productie. "Wij zien in VW niet alleen een belangrijke ontwikkelingspartner, maar ook een belangrijke leverancier voor ongeveer 30 procent van ons afzetvolume", zei bestuursvoorzitter Wendelin Wiedeking van Porsche.
De stap gaat Porsche volgens bronnen in de autobranche naar schatting 3 miljard euro kosten. De precieze prijs hangt af van de ontwikkeling van de aandelenkoers op de beurs. Na geruchten over mogelijke belangstelling van de Amerikaanse miljardair Kirk Kerkorian voor Volkswagen liep de koers vorige week op tot 52,53 euro, de hoogste stand in meer dan drie jaar. Porsche financiert de deelneming volgens eigen zeggen uit de 'voorhanden liquide middelen'.
'Geen overname'
Porsche, dat met VW samenwerkte bij de ontwikkeling van de Cayenne, benadrukt dat er geen sprake is van een overname. "De deelname zal in geen geval de drempel overschrijden waarbij Porsche een aanbod moet doen om Volkswagen over te nemen."
De sportwagenbouwer wil met de deelname Volkswagen ook beschermen tegen een mogelijke vijandige overname. Die mogelijkheid wordt groter nu de zogenoemde Volkswagen-wet, die de autofabrikant beschermt tegen vijandige overnames, lijkt te gaan verdwijnen. Dat is de verwachte uitkomst van een uitspraak van het Europees Gerechtshof, die begin 2007 wordt verwacht.
Volgens die regel mag geen enkele aandeelhouder meer dan 20 procent van de stemrechten uitoefenen, ook al heeft hij meer dan eenvijfde van de aandelen. Als Porsche 20 procent van de aandelen in handen heeft, heeft het samen met VW zelf (13 procent) en de deelstaat Niedersachsen (18,2 procent) een meerderheid.
Bron: nu.nl
|