Hier nog eventjes de feedback van Back2Basics die mijn cilinderkop heeft bewerkt :
Kort in een notendop leverde de motor niet het gewenste vermogen, 116 als ik me niet vergis terwijl dit toch meer naar de 135 mocht gaan.
De motor was gereviseerd met overmaatse zuigers met std compressie verhouding.
Grotere kleppen waren geplaatst met versmalde klepsteel 7mm ipv 8mm van ferrea(als ik me niet vergis) , undercut, backcut swirl polished.
inlaatcollector was bewerkt, en gematcht op de cilinderkop. 276° schrick nokkenas, verlicht vliegwiel gebalanceerd onderblok.
Chip door mezelf geschreven op maat na testcyclussen en wideband livedata.
Op zoek naar potentieel vermogen ging oa de cilinderkop eraf om de bewerking van dicht es te bekijken.
Bleek dat de klepgeleiders een serieus pak ingekort waren voor meer optimum flow, veel bereik je hier niet mee integenstelling walst de klep meer waardoor deze op hogere toeren slechter afsluit, compressie verliest en vermogen.
Ook bleek de zittingen die geplaatst waren voor de grotere kleppen verre van optimaal bewerkt en zaten te diep in hun zitting. De kleppen konden hierdoor hun nut niet bewijzen en zorgde zelf voor een barrière voor de flow.
In samenspraak met Helios de cilinderkop een maximum bewerking gegeven en dit in functie van z'n kleppen, dit met nieuwe 7mm geleiders kogelvormig gedraaid met de originele lengte. Instroomhoek iets verhoogd, klepzittingen maximum naar buiten gebracht in functie van de ferrea kleppen en 3 hoeks zwaluwstaart geslepen .
Hoe een originele en bewerkte 8 v cilinderkop flowt was me toen welbekend,maar niet met deze kleppen.
De kop is daardoor meerdere uren op de flowbank getest erna bewerkt en vice versa totdat we aan een maximum kwamen in 1 in en uitlaat kanaal, rekening houdend met het flowverschil tss in en uitlaat van min 70%.
Het resultaat was zodanig dat de cilinderkopbout ad achterzijde in het inlaattraject vrijgekomen was.
Dit zie je nog regelmatig bij renncilinderkoppen die tot zelf in de inlaatcollector bewerkt zijn:
Netjes is het niet dus ad inlaat zit nu rond de cilinderkopbout een flinterdun inoxe plaatje geplooid.
De rest van de kanalen werden toen stapsgewijs bewerkt totdat ze dezelfde kenmerken hadden als de eerste en nadien weer geflowd naar de curve van cil 1.
Ook werden verbrandingskamers gepolijst en uitgeliterd voor de oppervlakte zo klein mogelijk te houden ivm oa de warmteoverdracht.
De ruwere afwerking van de kanalen is enkel afkomstig door het flowen na bewerking. Achteraf fijner zetten is hier geen optie meer.
Ongetwijfeld kan de originele 8v pb inlaat dit debiet niet aanleveren, een G60 inlaat is dan een optie omwille van z'n korter aanzuigtraject.
De luchtverzamelkamer wordt er nadien afgeslepen, omgedraaid en uitgelijnd naar de pb lmm.
Probleem situeert zich dat de flow ad 4 de inlaat steeds achterblijft in het middengebied. Aanpassing aan de contouren na bewerking heft dit lichtjes op maar verre van volledig. Een cilinderkop in en uitlaat die perfect flowt maar de inlaat die niet meewil is niet ideaal. Sowieso de G60 inlaat zal er komen willen of niet. Zelf nu met de standaard pb inlaat blijft de motor tot in de begrenzer vermogen leveren, alsof je tegen een muur aangaat...
more to come...[/quote]